Erasmus Nedir?

Erasmus programı, 1980’lerin sonlarından beri var olan ve Avrupa Birliği tarafından yürütülen bir öğrenci değişim programıdır. İsmini 1466-1536 yılları arasında yaşamış, Rönesans’ın en önemli ustalarından Hollandalı hümanist, klasik edebiyat araştırmacısı ve ilahiyatçı Desiderius Erasmus’tan almıştır.

 

Erasmus programı, ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine yönelik yurtdışı eğitim ve staj imkanlarına ek olarak öğretim üyeleri için de projeler ve hareketlilikler içermektedir. 3-12 ay arasında süren programa 37 ülkede yüksek öğrenim kurumları dahildir.

Erasmus programı, Avrupa Birliği ülkeleri ile aday ülkelerdeki yüksek öğretim kurumlarının iş birliğini teşvik ederek üniversiteler arası eğitimde kalitenin arttırılmasına ve geliştirilmesine katkıda bulunma amacına sahiptir. Aynı zamanda ülkeler arası değişimler sayesinde, öğrencilerin yurtdışı deneyimi yaşamaları, farklı kültür ve yaşam tarzlarını tanıma ve öğrenme imkânı bulmaları sağlanır. Erasmus, öğrenciler ve öğretim elemanlarının araştırma projeleri, akademik müfredat geliştirme çalışmaları ve eğitim giderlerini karşılayarak Avrupa’daki üniversiteler arasında hareketliliği artırır.

 

ERASMUSUN FAYDALARI NELERDİR?

Erasmus, tüm öğrenciler için en popüler değişim programıdır. Öğrencilere geniş bir yelpazede ders ve çalışma programları sunmaktadır. Erasmus programının faydalarını birkaç madde ile şu şekilde sıralayabiliriz:

 

  • Yurtdışında eğitim almak isteyen öğrenciler için Erasmus, belirli bir süre içerisinde yabancı bir ülkede yaşama ve eğitim alma deneyimi kazanmak ve yeni insanlarla tanışmak anlamına gelir.
  • Gidilen ülkede yabancı dili geliştirme, farklı Avrupa ülkelerinden gelen öğrencilerle arkadaşlıklar kurma, pratik yapma ve öğrenme imkânı bulunur.
  • Erasmus programıyla gelecekteki kariyer planları adına önemli bir adım atılmış ve özgeçmişe eklenecek güzel bir deneyim elde edilmiş olunur.
  • Farklı kültürleri ve milletleri kapsayan bir sosyal çevrede unutulmayacak bir deneyim ve arkadaş çevresi edinmek programın kültürel yönünü yansıtan en güzel faydasıdır.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email