Erasmus Öğrenim Hareketliliği Nedir?

Genel Bilgiler

Erasmus Öğrenim Hareketliliği ile öğrenciler, 1 akademik yıl içinde 1 veya 2 (3-12 ay arasında) dönemliğine diğer bir Avrupa ülkesi üniversitesinde Erasmus değişim öğrencisi olma ve program dahilinde yurtdışında kaldıkları süre için mali destek alma şansına sahip olurlar. Gerekli koşullar sağlandığı sürece verilen mali destek geri istenmez. Verilen hibe öğrencilerin bütün masraflarını karşılamak amacıyla verilmez, destek amaçlıdır ve yalnızca hareketlilikten kaynaklanan ek masraflara yardımcı olmayı hedefler. Seçilen öğrenciler istedikleri takdirde hibesiz (“0″ hibeli) olarak Erasmus öğrencisi olabilirler.

Erasmus Öğrenim Hareketliliği, kurumlararası anlaşmalar kapsamında yapılır. EBYÜ, var olan anlaşmaları çerçevesinde gidecek Erasmus öğrencilerini belirlemek üzere öğrencilerine başvuru ilanı açar. Hareketlilik faaliyeti yalnızca birbirleriyle anlaşması olan üniversiteler arasında yapılabilmektedir.

Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi, yayınladığı Uygulama El Kitabı ile hareketlilik dönemi başlamadan önce seçilecek Erasmus öğrencileri için öncelikleri ve seçilebilmeleri için gerekli olan kriterleri belirler. Öğrenciler, Yükseköğretim kurumları Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafından belirlenen seçim kriterlerine göre seçilir.

Bir öğrenci Erasmus öğrenim ve/veya staj hareketliliği faaliyetinden her bir öğrenim kademesinde (lisans, yüksek lisans, doktora) toplamda 12 aya kadar yararlanabilir. Staj hareketliliği hibesi alınması öğrenim hareketliliği hibesi alınmasına engel değildir.

Öğrencilerin seçim şartları ve hibe miktarları için lütfen ilgili akademik yılın Uygulama El Kitabına ve EBYÜ Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğünün yayınladığı ilan metnine bakınız.

 

Akademik Durum, Ders Kaydı ve Akademik Ücretler

 

Öğrenci, hareketliliğe katılmadan önce üniversitesinde alması gereken derslere karşılık, gideceği kurumda eşdeğer gelen dersleri Bölüm Koordinatörü ile belirler ve alınan derslerin tanınırlığı öğrenci, öğrencinin kendi kurumu ve gideceği kurum arasında değişim dönemi öncesinde imzalanan Öğrenim Anlaşması (LA-Learning Agreement) ile kayıt ve güvence altına alınır. Ders isimlerinin ve içeriklerinin bire bir aynı olması beklenmez, ders içeriklerinin yüksek düzeyde benzeşmesi yeterlidir. Kurumların yetkilileri ve gidecek öğrenci tarafından atılması gereken imzaların tamamlanmış olduğu bir Öğrenim Anlaşmasında (LA) yer alan derslerin tanınacağı yükseköğretim kurumunun Erasmus Üniversite Beyannamesi başvurusu sırasında taahhüt edilmiştir.

Ders seçimi yapılırken 1 dönem için 30, 1 yıl için 60 AKTS kredisi hedeflenmelidir. Yurtdışında aldığı derslerde başarılı sayılan öğrenciler, Türkiye’ye döndüklerinde eğitimlerinin yurt dışında geçirdikleri dönemi/dönemleri Türkiye’de geçirmiş gibi sayılır. Başarısız olan öğrenciler, eğitimlerine Erasmus öğrencisi olmadan evvel kaldıkları yerden devam ederler, ancak başarılı oldukları derslerin kredi toplamı karşılığı kadar derslerden muaf olurlar.

Erasmus öğrencileri Türkiye’de öğrencisi oldukları üniversiteye kayıtlarını yaptırırlar, yurt dışında geçirecekleri süre için öğrencilerin kayıt dondurması söz konusu değildir. Öğrenciler bölüm Öğrenci İşleri ofisinden kendilerini otomasyon sisteminde Erasmus Öğrencisi olarak işaretlemesini talep etmeli ve işlemin gerçekleştiğinden emin olmalıdır. Öğrenciler, kayıt ve harç ücretleri kayıtlı oldukları üniversitelerine yatırır, hiçbir koşulda gidilecek kuruma herhangi bir kayıt veya harç ücreti  ödenmez. Ancak gidilecek kurum, kendi öğrencilerinden talep ettiği kayıt ve harç ücreti harici küçük meblağlı ödemeleri Erasmus öğrencilerinden de talep edebilir. Bu çeşit ödemeler  spor tesisleri abonelik ücreti, ulaşım ücreti, vb. olabilir. Öğrencilerimiz, gidecekleri üniversitelerce düzenlenecek yabancı dil kurslarından yararlanabileceklerdir. Eğer söz konusu kursun tarihi faaliyet dönemi öncesindeyse, bu kurs için de davet mektubu ve katılım belgesi almak kaydıyla, erken gidilen dönem için hibe desteği sağlanacaktır.

 

Daha önce disiplin cezası almış olmanız veya alttan dersinizin olması gibi sebepler Erasmus programından faydalanmanıza engel değildir.

 

Erasmus açısından önemli hususlar:

1) Bütün belgeler bilgisayar ortamında doldurulmalıdır. Elle yazılı olan hiçbir belge kabul edilmez.

2) Belgelerde imza, tarih ve kaşe/mühür istenen bütün bölümler, ilgili doğru kişi tarafından doldurulmalıdır.

3) Her öğrenci kendi Erasmus+ sürecinden sorumludur. İletişim bilgilerinizin güncel ve doğru olmasına dikkat edilmelidir. Tüm işlemlerden ve işlemlerin takibinden (mücbir sebepler olmadıkça: hastalık, engellilik, ölüm, vb.) öğrencinin kendisi sorumludur.

4) Öğrencilere bilgi aktarımı öncelikli olarak internet sayfası ve e-posta ile sağlanır. Bu bağlamda öğrencinin ofisimizin internet sayfasını takip etmesi ve düzenli olarak e-posta adreslerini kontrol etmesi zorunludur.

5) Ofis ile iletişime geçerken kullanacağınız e-posta adresi mutlaka adınızı-soyadınızı içermeli, açık ve anlaşılır olmalıdır.

 

Erasmus Programı Ne Değildir?

 

1- Erasmus programı bir “yabancı dil öğrenme programı” değildir.

2- Erasmus programı tam anlamıyla bir “burs” programı değildir.

3- Erasmus programı bir “diploma” programı değildir.

 

Kaynak: Ulusal Ajans Erasmus Koordinatörlüğü

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email