ERASMUS NEDİR?
Erasmus programı, 1980’lerin sonlarından beri var olan ve Avrupa Birliği tarafından yürütülen bir öğrenci değişim programıdır. Erasmus Programı ismini, Rönesans Hümanizminin önemli temsilcilerinden biri olan ve Hümanizmin babası olarak anılan Hollandalı felsefe adamı Desiderius Erasmus’tan (1465–1536) almıştır.
ERASMUS KİMDİR?
Desiderius Erasmus, hayatı boyunca Avrupa’nın değişik ülkelerinde hem öğrenci hem de akademisyen olarak bulunmuş ve bir gezgin gibi yaşamıştır.
Aslında bir din adamı olmasına rağmen kilisenin bağnazlığına karşı çıkmış, aklın özgürlüğünü ve her zaman insan için iyi olanı savunmuştur. Barbarlığın, şiddetin her türüne karşı yazılarıyla savaşmıştır. Güzel sanatların ve bilimin yayılmasını, Avrupa’nın ortak bir sanat ve bilim anlayışının çatısı altında birleşmesini amaçlamıştır.
Bu hümanist anlayışından ve çağının eğitim felsefesine olan etkisinden dolayı bu değişim programına uygun bir isim olarak düşünülmüştür.
Erasmus’un en önemli eseri olan “Deliliğe Övgü” günümüzde de geçerliliğini korumakta ve bağnazlığa karşı kaleme alınmış en önemli yapıtlardan biri sayılmaktadır.
ERASMUS PROGRAMININ ÖZELLİKLERİ
Erasmus programı, ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine yönelik yurtdışı eğitim ve staj imkanlarına ek olarak öğretim üyeleri için de projeler ve hareketlilikler içermektedir.
Erasmus programı, Avrupa Birliği ülkeleri ile aday ülkelerdeki yüksek öğretim kurumlarının iş birliğini teşvik ederek üniversiteler arası eğitimde kalitenin arttırılmasına ve geliştirilmesine katkıda bulunma amacına sahiptir. Aynı zamanda ülkeler arası değişimler sayesinde, öğrencilerin yurtdışı deneyimi yaşamaları, farklı kültür ve yaşam tarzlarını tanıma ve öğrenme imkânı bulmaları sağlanır. Erasmus, öğrenciler ve öğretim elemanlarının araştırma projeleri, akademik müfredat geliştirme çalışmaları ve eğitim giderlerini karşılayarak Avrupa’daki üniversiteler arasında hareketliliği artırır.
ERASMUS’UN FAYDALARI NELERDİR?
Erasmus, tüm öğrenciler için en popüler değişim programıdır. Öğrencilere geniş bir yelpazede ders ve çalışma programları sunmaktadır. Erasmus programının faydalarını birkaç madde ile şu şekilde sıralayabiliriz:
Yurtdışında eğitim almak isteyen öğrenciler için Erasmus, belirli bir süre içerisinde yabancı bir ülkede yaşama ve eğitim alma deneyimi kazanmak ve yeni insanlarla tanışmak anlamına gelir.
Gidilen ülkede yabancı dili geliştirme, farklı Avrupa ülkelerinden gelen öğrencilerle arkadaşlıklar kurma, pratik yapma ve öğrenme imkânı bulunur.
Erasmus programıyla gelecekteki kariyer planları adına önemli bir adım atılmış ve özgeçmişe eklenecek güzel bir deneyim elde edilmiş olunur.
Farklı kültürleri ve milletleri kapsayan bir sosyal çevrede unutulmayacak bir deneyim ve arkadaş çevresi edinmek programın kültürel yönünü yansıtan en güzel faydasıdır.