2021 Uluslararası Öğrenci Başvuru Kılavuzu

Tür
Türkçe Pdf.

 

 

 

 

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi

2021-2022

ULUSLARARASI ÖĞRENCİ KABULÜ

 BAŞVURU KILAVUZU

İçindekiler

BAŞVURU..

KİMLER BAŞVURABİLİR?.

KİMLER BAŞVURAMAZ?.

BAŞVURU TÜRLERİ ve KONTENJANLAR..

YABANCI UYRUKLU KONTENJANI:

MAVİ KARTLI KONTENJANI: Doğumla.

LİSE EĞİTİMİNİ YURTDIŞINDA BİTİREN T.C. VATANDAŞLARI KONTENJANI:

BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER:

BAŞVURU İŞLEMİ NASIL YAPILIR?.

DEĞERLENDİRME..

BAŞVURULAR NASIL DEĞERLENDİRİLİR?.

BAŞVURULARIN ÖN DEĞERLENDİRMESİ.

BAŞVURULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ.

NİHAİ SONUÇLARININ DUYURULMASI.

FAYDALI BİLGİLER..

EĞİTİM- ÖĞRETİM DİLİ.

KESİN KAYIT İŞLEMLERİ.

KAYIT ESNASINDA GEREKLİ BELGELER.

ÖĞRENİM ÜCRETİ.

EĞİTİM DİLİ TÜRKÇE OLAN PROGRAMLAR İÇİN YETERLİLİK DÜZEYLERİ.

TÜRKÇE YETERLİLİK DÜZEYLERİ.

EĞİTİM DİLİ İNGİLİZCE OLAN PROGRAMLAR İÇİN YETERLİLİK DÜZEYLERİ.

TABLO- 1A..

TABLO- 1B..

TABLO 2A..

TABLO 2B..

 

 

Bu kılavuzun yayımlanması ve uygulanması, 6287 sayılı Kanunla değişik 45/f maddesi ve YÖK tarafından belirlenen “Yurtdışından Öğrenci Kabulüne İlişkin Esaslar” doğrultusunda yapılmaktadır. Başvuran adaylar, kılavuzda ve ilgili mevzuatta yer alan düzenlemeleri kabul etmiş sayılır. Başvuru ve kabul süreçleri ile ilgili açıklama ve duyurular, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesinin (EBYÜ) internet sayfasında yapılmakta olup bu duyurular adaylara tebliğ hükmündedir.

Başvuru Tarihleri: 22 Haziran – 29 Haziran 2021 (Başvuru ekranı Türkiye saati ile 23:59’da kapanır.)

 

Başvuru adresi: applyto.ebyu.edu.tr

 

EBYÜ İnternet Adresi: https://ebyu.edu.tr/

Posta Adresi: Yalnızbağ Kampüsü, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörlüğü, A Blok, Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü, 24000 / ERZİNCAN

Telefon: +90 446 226 66 66 Dahili: 10381
Başvuru ve sonuçları konusunda adaylarca gönderilecek dilekçeler için irtibat adresi:

Yalnızbağ Kampüsü, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörlüğü, A Blok, Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü, 24000 / ERZİNCAN

Uluslararası İlişkiler internet adresi: https://uluslararasi.ebyu.edu.tr/
İrtibat için e-posta adresi: applytoebyu@erzincan.edu.tr
Aday İşlemleri (Başvuru, bilgi kontrol, değişiklik, düzeltme, tercih yapma, vb.)

applytoebyu@erzincan.edu.tr

 

 

ULUSLARARASI ÖĞRENCİ ALIMI

Bu kılavuz, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi (EBYÜ) ön lisans ve lisans programlarına 2021-2022 akademik yılı için uluslararası öğrenci başvurusu ve kabulünü düzenlemek amacı ile 6287 sayılı Kanunun 14/f maddesi uyarınca Yükseköğretim Kurulu tarafından hazırlanan “Yurt Dışından Öğrenci Kabulüne İlişkin Esaslar” ve EBYÜ Uluslararası Öğrenci Kabul Yönergesi doğrultusunda hazırlanmıştır.

BAŞVURU TAKVİMİ
Kılavuzun yayınlanması: 15 Haziran
Online başvuru tarihleri: 22 Haziran- 29 Haziran
Ön inceleme son günü: 02 Temmuz
Yerleştirme sonuçlarının ilanı: 05 Temmuz
Ön kayıt tarihleri: 05 Temmuz- 12 Temmuz

*** Kontenjanlar doluncaya kadar kabul süreci devam edecektir. Bu durumda adayların nasıl başvuracağı ve değerlendirileceği ilan edilecektir.

 

BAŞVURU

KİMLER BAŞVURABİLİR?

 

Adayların, başvuru sırasında, lise son sınıfa kayıtlı veya mezun durumda bulunmaları gerekir. Yurt dışında öğrenim görülen liseler tarafından verilen diplomaların Türk liselerinden alınan diplomalara denk olması şartı aranır. 2021-2022 akademik yılı için, durumları aşağıdakilerden herhangi birine uyan adaylar, EBYÜ’nün ön lisans ve lisans programlarında uluslararası öğrenci kontenjanı dahilinde durumuna uygun kategoriye başvuruda bulunabilir.

Lise son sınıfta olmaları ya da mezun durumda bulunmaları şartıyla;

  1. Yabancı uyruklu olanlar,
  2. Mülteci statüsünde olanlar,
  3. Vatansızlar,
  4. Mavi Kart sahibi olduklarını belgeleyenler,[1]
  5. Yabancı uyruklu iken sonradan kazanılan vatandaşlık ile T.C. vatandaşlığına geçenler / bu durumdaki çift uyrukluların;

1) 01/02/2013 tarihinden önce yurtdışında ortaöğretime (lise) devam eden T.C. uyruklu öğrencilerden ortaöğretiminin son üç yılını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanlar (ortaöğretiminin tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkedeki MEB nezdinde açılmış olan Türk okullarında tamamlayanlar dâhil),

2) 01/02/2013 tarihinden sonra yurt dışında ortaöğretime başlayıp ortaöğretiminin tamamını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanlar (ortaöğretiminin tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkedeki MEB nezdinde açılmış olan Türk okullarında tamamlayanlar dâhil),

  1. KKTC uyruklu olup; KKTC’de ikamet eden ve KKTC’de ortaöğrenimini tamamlayan General Certificate of Education Advanced Level (GCE-AL) belgesine sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE-AL belgesine sahip olanlar veya olacaklar.

 

KİMLER BAŞVURAMAZ?

 

Durumları aşağıdakilerden herhangi birine uyanlar, uluslararası öğrenci alım kontenjanına başvuruda bulunamazlar.

  1. C. uyruklu olup ortaöğreniminin tamamını Türkiye’de veya KKTC’de tamamlayanlar,
  2. KKTC uyruklu olanlar (ortaöğreniminin tamamını KKTC liselerinde bitirip GCE-AL sonucuna sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE-AL belgesine sahip olan veya sahip olacaklar hariç),
  3. Yukarıda başvurabilecekler arasında sayılan doğumla ilk uyruğu T.C. olan çift uyruklular (Yukarıda kimler başvurabilir başlığı altında yer alan e ve f maddelerinde belirtilenler hariç),
  4. Uyruğundan birisi KKTC olan çift uyruklular (ortaöğreniminin tamamını KKTC liselerinde bitirip GCE-AL belgesine sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE-AL belgesine sahip olan veya sahip olacaklar hariç),
  5. Türkiye’deki büyükelçilikler bünyesinde bulunan okullar ile Türkiye’de bulunan yabancı liselerde öğrenimlerini gören T.C. uyruklu olan veya yukarıda başvurabilecekler arasında sayılan doğumla ilk uyruğu T.C. olan çift uyruklular.

BAŞVURU TÜRLERİ ve KONTENJANLAR

 

Başvuru şartlarını taşıyan adaylar, aşağıda sıralanan türlerden durumlarına uygun kategoride EBYÜ uluslararası öğrenci alımına başvuruda bulunabilir. EBYÜ 2021-2022 akademik yılı ön lisans ve lisans programları kontenjanlarını ekteki tablolarda inceleyebilirsiniz.

YABANCI UYRUKLU KONTENJANI: Tek uyruklu başka ülke vatandaşları veya sonradan Türk vatandaşı olan yabancı uyrukluların başvuru yapacağı kontenjan türüdür.

MAVİ KARTLI KONTENJANI: Doğumla Türk vatandaşı olup 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28’inci maddesi uyarınca çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığından ayrılan kişilere, T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce verilen “Mavi Kart” sahiplerinin başvuru yapacağı kontenjan türüdür.

LİSE EĞİTİMİNİ YURTDIŞINDA BİTİREN T.C. VATANDAŞLARI KONTENJANI: T.C. vatandaşı olan veya doğumla ilk uyruğu T.C. olan çift uyruklulardan lise eğitimini yurtdışında bitiren adayların (yukarıda başvurabileceklerin belirtildiği 4. ve 5. Maddedeki şartları sağlayanlar) başvuru yapacağı kontenjan türüdür.

BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER:

 

Adaylar, online başvuru esnasında sisteme yükleyecekleri aşağıdaki belgeleri taranmış ve PDF şeklinde kaydedilmiş olarak hazır bulundurmalıdır. Söz konusu belgelerin dili, Türkçe, Arapça, İngilizce, Rusça ve Afgan dili (Peştu) olabilir. Bunun haricindeki dillerde düzenlenmiş belgeler Türkçe (noter tasdikli) çevirisi ile beraber yüklenmelidir.

  • Son altı ay içinde çekilmiş biyometrik fotoğraf,
  • Geçerlik süresi dolmamış pasaportun kimlik bilgilerinin ve fotoğrafın yer aldığı sayfaları veya pasaportunuz yok ise sizi tanımlayan ülkenizdeki resmi makamlar tarafından verilmiş, nüfus cüzdanı, pasaport, ehliyet veya doğum sertifikası,
  • Lise diploması (diploması olmayanlar Geçici Mezuniyet Belgesi sunabilir),
  • Lise Not Dökümü Belgesi (Transkript),
  • Varsa, YÖS sınav sonucu belgesi,
  • Varsa, uluslararası geçerliği olan sınav sonucu belgesi,
  • Varsa, adayın kendi ülkesinde yapılan üniversite giriş sınavı sonucu belgesi,
  • Varsa, adayın ismine yazılmış referans mektubu.
DİKKAT!

Başvurularda, üzerinde adayın güncel bir fotoğrafı bulunmayan kimlikler ile geçerlik süresi bitmiş pasaport kabul edilmeyecektir. Adaylar, bu kılavuzdaki açıklamalar doğrultusunda işlemlerini yaparak başvurularını belirtilen süre içerisinde tamamlayacaklardır. Başvuru sistemi, 29 Haziran 2021 tarihinde Türkiye saati ile 23:59’da kapanacaktır. Elden ve posta ile yapılan başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır.

BAŞVURU İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

 

2021-2022 akademik yılında, EBYÜ ön lisans ve lisans programlarına başvurmak isteyen adayların yapacakları işlemler aşağıda sıralanmaktadır.

  1. EBYÜ internet adresinde de (https://uluslararasi.ebyu.edu.tr) yayınlanan bu kılavuz dikkatle okunmalıdır.
  2. Adaylar, başvuru süresi içinde EBYÜ (applyto.ebyu.edu.tr) internet adresinden başvuru sistemine erişebileceklerdir. Başvurular yalnızca bu sistem üzerinden alınacaktır ve adaylar başvurularını bireysel olarak internet aracılığıyla yapabileceklerdir.
  3. Adaylar, sahip oldukları sınav/diploma türü ve puanına göre ilgili programlardan en fazla on (10) tercih
  4. Adaylar, başvuru süresi sonuna kadar sisteme girmiş oldukları bilgiler üzerinde değişiklik yapabilirler.
  5. Başvurusu kaydedilen adaylar ön değerlendirme aşamasına alınır. Bu aşamada adayların belgeleri başvuru şartlarına uygunluğu açısından Uluslararası Öğrenci Kabul Komisyonu yetkililerince kontrol edilir.
DİKKAT!

Başvuru bilgilerinin doğruluğundan ve fotoğrafının uygunluğundan, başvuru onaylandıktan sonra ortaya çıkabilecek yanlışlıktan veya eksiklikten adayın kendisi sorumludur. Uygun olmayan bilgi ve belge ekleyen adayların başvuruları iptal edilir. Kayıt hakkı kazanması halinde adaydan yüklediği belgelerin orijinallerini getirmesi istenecektir.

Kesin kaydını tamamlayan uluslararası öğrencilerimiz için yemek bursundan yararlanma imkânı bulunmaktadır.

DEĞERLENDİRME

BAŞVURULAR NASIL DEĞERLENDİRİLİR?

 

EBYÜ ön lisans ve lisans programlarına uluslararası öğrenci kontenjanından başvuran adaylar, iki aşamalı bir değerlendirme sürecine tabi tutulur.

BAŞVURULARIN ÖN DEĞERLENDİRMESİ

  • Tüm adaylar başvuru yaptıkları “Başvuru Türü” kontenjanına göre değerlendirilir. Başvuru türüne uygun belge ibraz etmeyen adayların başvuru durumları “Hatalı/eksik evrak yüzünden reddedildi” olarak ilan edilir.
  • Belgelerini sisteme eksiksiz yükleyen adayların başvuru durumları “Değerlendirmeye alındı” olarak ilan edilir.
  • Başvuruları yukarıda belirtilen şartlara uymayan adayların başvuru durumu ise “Başvurunuz reddedildi” olarak ilan edilir.
  • Başvuru durumları ilan edildikten sonra, adayların formda verdikleri kendilerine ait e-posta adreslerine “Başvuru durumunuz değişmiştir” şeklinde bilgi gönderilir. Adayların, başvuru sisteminden durumlarını takip etmeleri kendi sorumluluklarındadır.

BAŞVURULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ

Başvuruların değerlendirilmesinde göz önüne alınacak sınavlar ile kabul edilecek asgari puanların yer aldığı Tablo 2’yi inceleyiniz. Yerleştirmelerde EBYÜ-YÖS puanı öncelikli bir kriter olarak kullanılacaktır.

Tablo 2’de yer alan sınavlardan en az birini sağlamak şartıyla, başvuru esnasında birden fazla belge verilebilir.

Sistemden başvurusu kabul edilen adaylar, lise diploma puanları, varsa yukarıda belirtilen tablodaki sınavlardan herhangi birine ait puanları, yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri ve bu programların ülke kotasına göre kontenjan ve şartları göz önünde tutularak aşağıda sıralanan adımlara göre değerlendirilir ve sıralamada başarılı olanlar tercihlerine göre ilgili programa EBYÜ tarafından yerleştirilir. Yerleştirmeye esas puanlar Tablo 2B’de gösterilen şekilde hesaplanır.

  1. a) İlgili programa yapılacak yerleştirmelerde ülke uyruk barajındaki kontenjan dâhilinde Tablo 2A’da belirtilen sınav sonuç belgelerine ve asgari puanlarına sahip olan adaylar yerleştirilir.
  2. b) Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan bölüm veya programlara başvurmuş ve ön kabul koşullarını sağlamış adaylar ilgili Fakülte/Konservatuvar/Yüksekokul tarafından yapılacak özel yetenek sınavında elde ettikleri başarıya göre değerlendirilir.
  3. c) Başvuruların değerlendirilmesi ve adayların yerleştirilmesi tümüyle EBYÜ’nün yetkisindedir. EBYÜ kontenjanları doldurup doldurmamakta serbesttir. Başvuru koşullarını sağlamış olmak programa kabul edilmeyi gerektirmez.
  4. d) Kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra programlara kayıt hakkı kazanan adayların kaydolmaması veya kayıtların dolmaması nedeniyle boş kalan kontenjanlara ek yerleştirme yapılması ve bu yerleştirmelerde tabloda belirtilen değerlendirme kriterlerinin değiştirilmesi EBYÜ’nün takdirindedir.

NİHAİ SONUÇLARININ DUYURULMASI

Değerlendirme sonuçları, başvuru sistemi üzerinden ilan edilecektir. İnternet sayfasındaki duyurular adaylara tebliğ hükmünde olup ayrıca herhangi bir sonuç belgesi gönderilmeyecektir. Adaylar, başvuru sonuçlarını, kullanıcı adı ve şifreleri ile EBYÜ’nün https://obs.ebyu.edu.tr/oibs/foa_app/ internet adresinden öğrenebileceklerdir. Sonuçlarda şu bilgilerden birisi bulunacaktır.

  1. Kayıt hakkı kazandınız.
  2. Kayıt hakkı kazanamadınız.

Asıl kayıt hakkı kazanan adaylara EBYÜ’ye kayıt yaptırabilmeleri için çevrimiçi başvuru sistemi aracılığıyla “Kabul Mektubu” oluşturulacaktır. Kabul Mektubu alan adayların öğrenim harcını ilgili banka hesabına belirtilen tarihlerde yatırması ve dekontunu international@ebyu.edu.tr e-posta adresine göndermesi gerekmektedir. Gönderilmemesi durumunda kayıt hakkından feragat edilmiş sayılacaktır.

Ön kayıt yaptırmayan adayların bulunması durumunda ek yerleştirme yapılabileceğinden adayların yapılacak duyuruları takip etmesi gerekmektedir.

Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci alan programlara yapılan başvuruların değerlendirilebilmesi için, adayın EBYÜ tarafından yapılan özel yetenek sınavında başarılı olması gerekir. Başvuruları onaylanan adaylara ilgili akademik birimin yapacağı “Özel Yetenek Sınavı’na katılmak üzere “Ön Kabul Mektubu” gönderilecektir. Söz konusu sınavda başarılı olan adaylar değerlendirmeye alınarak kayıt hakkı kazanmaları halinde kendilerine çevrimiçi başvuru sistemi aracılığıyla “Kabul Mektubu” gönderilecektir.

EK BAŞVURU

Daha önce sisteme kaydedilmişseniz eski şifre ile kullanıcı adınızla ek başvuru yapabilirsiniz.

Sisteme daha önce kayıt yapmamış iseniz yeniden kaydolmanız gerekecektir.

FAYDALI BİLGİLER

EĞİTİM- ÖĞRETİM DİLİ

Üniversitede eğitim-öğretim dili İlahiyat Fakültesi ve İngilizce Öğretmenliği programı haricinde Türkçedir (açıklama için bkz: Ek1). Zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı bulunan veya eğitiminde yabancı dil kullanılan programlara kayıt hakkı kazanmış öğrencilerin programın diline göre yabancı dil bilgileri, yapılacak bir yeterlik ve düzey belirleme sınavıyla tespit edilir. Zorunlu yabancı dil yeterlik ve düzey belirleme sınavı ve hazırlık sınıfı eğitimi “Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Yabancı Dil ve Hazırlık Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği” hükümlerine göre yapılır.

KESİN KAYIT İŞLEMLERİ

KAYIT ESNASINDA GEREKLİ BELGELER

ÖĞRENİM ÜCRETİ

 

Üniversitemize kabul edilen adayların, eğitim süreleri boyunca Türkiye’de yaşamaları için gereken (barınma, yemek, kitap-kırtasiye ve kişisel ihtiyaçlar, vb.) maddi imkânları sağlamak kendi sorumluluklarındadır. Kayıt hakkı kazanan öğrenciler bu sorumluluğu kabul etmiş sayılır.

Ayrıca EBYÜ’ye kabul edilen uluslararası öğrencilerin ülkemizde ikamet edebilmesi için geçerli bir sağlık sigortasına sahip olmaları zorunludur.

Yabancı Uyruklu Öğrenciler:

Üniversite Senatosu tarafından belirlenen yıllık öğrenim ücretlerini, ilgili akademik yılın güz ve bahar dönemleri başlamadan iki taksit şeklinde ödenir.

Ücretleri YTB Tarafından Karşılananlar:

2019-2020 eğitim-öğretim yılında Yükseköğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları ve Öğrenim Ücretlerinin Tespitine Dair Karar’ın 3. maddesinin 8. bendine göre öğrenim ücretleri, anılan karara ekli (I) ve (II) sayılı cetvellerdeki tutar olup YTB tarafından ödenir.

2020 eğitim-öğretim yılında Yükseköğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları ve Öğrenim Ücretlerinin Tespitine Dair Karar’ın 3. maddesinin 2. bendine göre programın normal süresince öğrenim ücreti ödemezler.

2021 akademik yılında Yükseköğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları ve Öğrenim Ücretlerinin Tespitine Dair Karar’ın 3. maddesinin 2. bendine göre programın normal süresince öğrenim ücreti ödemezler.

2019-2020 eğitim-öğretim yılında Yükseköğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları ve Öğrenim Ücretlerinin Tespitine Dair Karar’ın 3. maddesinin 2. bendine göre programın normal süresince öğrenim ücreti ödemezler.

Yeni kayıt yaptıracak öğrencilerin kayıt işlemlerinden önce öğrenim ücretlerinin ilk taksitini yatırmış olmaları gerekir. Öğrenim ücreti ödendiğinde otomatik olarak üniversitemizde kayıt ekranına düşer. Burslu öğrenciler hariç öğrenim ücretini ödemeyen veya eksik ödeyen öğrencilerin üniversiteye kaydı yapılmaz.

ÇEŞİTLİ VE SON HÜKÜMLER

Hüküm Bulunmayan Haller

(1) Bu kılavuzda hüküm bulunmayan hallerde, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği, Uluslararası Öğrenci Kabul Komisyonu kararları ile diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

Yürürlük

(1) Bu kılavuz, Senatonun kabulü tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

(1) Bu kılavuz hükümlerini Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü yürütür.

Ek 1

EĞİTİM DİLİ TÜRKÇE OLAN PROGRAMLAR İÇİN YETERLİLİK DÜZEYLERİ

TÜRKÇE YETERLİLİK DÜZEYLERİ

  • Eğitim-öğretim dili, %100 Türkçe olan programlarda ve adayların kayıt öncesinde dil yeterliğini belgelemeleri için EBYÜ TÖMER’den son iki yıl içinde aldıkları Türkçe dil yeterlik belgeleri geçerli olacaktır. Söz konusu belgelere sahip adaylar, kabul almaları halinde ilgili programa doğrudan başlama hakkına sahiptir.
  • Kayıt esnasında ilgili yeterlilik belgelerine sahip olmayan adaylar, yılda bir defa güz yarıyılı başında yapılacak olan Türkçe Muafiyet Sınavı’ndan her bir beceri alanından (dinleme, konuşma, okuma, yazma) en az %50 (12,5 puan) oranında başarılı olmalıdır.
  • Tek beceri alanından başarısız olanlara ileri bir tarihte yeniden bir sınav hakkı daha verilir. İki beceri alanından başarısız olanlar kur tekrarına kalırlar.
  • Türkçe Muafiyet Sınavı düzeyleri aşağıda yer alan tablodaki şekli ile belgelendirilir.
Düzeyler:
00-34 puan arası alan adaylara A1
35-49 arası puan alan adaylara A2
50-64 arası puan alan adaylara B1
65-79 arası puan alan adaylara B2
80-94 arası puan alan adaylara C1
95-100 arası puan alan adaylara C2
Türkçe Yeterlik Belgesi verilmektedir.

Bu dağılıma göre;

Düzey (C1-C2): Türkçe düzeyi yeterlidir, kayıt hakkı kazandığı programa kaydı yapılır.

Düzey (B1-B2): Türkçe düzeyi yeterli değil, ancak kısa zamanda gelişebilir. Beraberinde Türkçe kursu almak koşuluyla kayıt hakkı kazandığı programa kaydı yapılabilir. Öğrenci, bir sonraki eğitim-öğretim yılında kayıt yenileme sırasında Türkçe düzeyini geliştirdiğini belgelemelidir.

Düzey (A1-A2): Türkçe düzeyi yetersizdir. Adayın kayıt hakkı kazandığı öğretim yılını takip eden öğretim yılı başlangıcına kadar, Türkçe yeterlik düzeyini C1 veya B2 düzeyine yükselttiğini yukarıda ifade edilen yöntemlerden biriyle belgelemesi gerekir

C1 düzeyine yükseltenlere bu fıkranın birinci bendi, B2 düzeyine yükseltenlere ikinci bendi hükmü uygulanır.

Bu süreç sonunda Türkçe düzeyleri hala A2 ve altı olanların üniversite ile ilişiği kesilir.

Ayrıca açılan her kur (A2, B2, C1) seviyesindeki kurs sonunda yapılacak sertifika sınavları da 100 puan üzerinden değerlendirilmekle birlikte geçerlilikleri muafiyet sınavı için yukarıda belirtilen tablo ile aynıdır.

  • Lise öğreniminin tamamını T.C. Millî Eğitim Bakanlığına bağlı ve eğitim dili Türkçe olan okullarda tamamlayanlarda Türkçe Yeterlik Belgesi aranmaz.

DİKKAT!

EBYÜ TÖMER’de Türkçe hazırlık eğitimi alacak adaylar, üniversiteye kayıt esnasında yerleştikleri programın öğrenim ücretini öder. Bu ücret Türkçe dil eğitimini bitirdikten sonra başlayacakları programın ilk döneme aktarılır. Hazırlık eğitimi için ise EBYÜ TÖMER tarafından belirlenen kur başına düşen ücret ödenir.

EĞİTİM DİLİ İNGİLİZCE OLAN PROGRAMLAR İÇİN YETERLİLİK DÜZEYLERİ

Eğitim-öğretim dili kısmi veya tamamen İngilizce olan programlar için aşağıda belirtilen uluslararası geçerliğe sahip sınavlardan ya da EBYÜ tarafından yapılan Yabancı Dil Muafiyet Sınavı (YDMS)’ndan yeterli puan aldığını belgeleyen adaylar, kabul almaları halinde ilgili programa doğrudan başlama hakkına sahiptir. Bu sınavların geçerlik süresi ve EBYÜ Senatosu tarafından kabul edilen eşdeğerlikleri için aşağıdaki tabloyu inceleyiniz.

Sınav EBYÜ SINAV TOEFL -IBT PTE ACADEMIC IELTS ACADEMIC CAE / CPE FCE OTE
Puan 50 79 60 6,5 C C B2
Geçerlilik Süresi 5 Yıl 2 Yıl 2 Yıl 2 Yıl Süresiz Süresiz 5 Yıl

 

 

 

TABLO- 1A

2021-2022 AKADEMİK YILI ULUSLARARASI ÖĞRENCİ ALIM KONTENJANLARI (LİSANS PROGRAMLARI İÇİN)

Program Kodu Bölüm/Program Adı Toplam Kontenjan* Özel Koşullar Açıklama Minimum Diploma Notu
Ali Cavit Çelebioğlu Sivil Havacılık Yüksekokulu
103610349 Havacılık Yönetimi 20 60
Diş Hekimliği Fakültesi
103690062 Diş Hekimliği 10 85
Eczacılık Fakültesi
103610279 Eczacılık 15 80
Eğitim Fakültesi
103610013 Fen Bilgisi Öğretmenliği 10 60
103610022 İlköğretim Matematik Öğretmenliği 10 60
103690063 İngilizce Öğretmenliği (İngilizce) 10 60
Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği 40 60
103610288 Okul Öncesi Öğretmenliği 6 60
103610225 Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık 5 60
103610031 Sınıf Öğretmenliği 6 60
103690011 Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği 6 Özel Yetenek 60
103690029 Müzik Öğretmenliği 5 Özel Yetenek 60
103690038 Resim İş Öğretmenliği 5 Özel Yetenek 60
103610049 Sosyal Bilgiler Öğretmenliği 5 60
103610058 Türkçe Öğretmenliği 5 60
Fen-Edebiyat Fakültesi
103610313 Coğrafya 10 60
103610182 Biyoloji 10 60
103610164 Kimya 10 60
Fizik 40 60
103610067 Matematik 10 60
103610358 Sosyoloji 10 60
103610216 Tarih 10 60
103630141 Tarih (İÖ) 5 60
103610076 Türk Dili ve Edebiyatı 10 60
103630053 Türk Dili ve Edebiyatı (İÖ) 2 60
103610085 Hukuk Fakültesi 10 60
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
103690059 Finans ve Bankacılık 10 70
103610137 İktisat 10 70
103610146 İşletme 10 70
103610331 Sağlık Yönetimi 15 70
103630202 Sağlık Yönetimi (İÖ) 10 60
103610155 Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi 15 60
103610261 Sosyal Hizmet 10 70
103610207 İlahiyat Fakültesi 15 60
Mühendislik Fakültesi
103690064 Bilgisayar Mühendisliği 20 70
Elektrik-Elektronik Mühendisliği 40 70
103610252 İnşaat Mühendisliği 40 70
103610243 Makine Mühendisliği 40 70
Kemaliye Hacı Ali Akın Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu
103690088 Gastronomi ve Mutfak Sanatları 4 60
Sağlık Bilimleri Fakültesi
103610367 Beslenme ve Diyetetik 10 70
103610376 Hemşirelik 20 70
Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu
103690047 Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği 10 Özel Yetenek 60
103690056 Spor Yöneticiliği 10 Özel Yetenek 60
Güzel Sanatlar Fakültesi
Resim 10 Özel Yetenek 60
Tıp Fakültesi
103610101 Tıp 10 90

TABLO- 1B

2021-2022 AKADEMİK YILI ULUSLARARASI ÖĞRENCİ ALIM KONTENJANLARI (ÖN LİSANS PROGRAMLARI İÇİN)

 

Program Kodu Bölüm/Program Adı Toplam Kontenjan* Minimum Diploma Notu
Adalet Meslek Yüksekokulu
103650012 Adalet 3 50
103670149 Adalet (İÖ) 3 50
103651082 Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri 3 50
Çayırlı Meslek Yüksekokulu
103690078 Laborant ve Veteriner Sağlık 5 50
103650948 Tıbbi Laboratuvar Teknikleri 8 50
İliç Dursun Yıldırım Meslek Yüksekokulu
103651064 Tapu ve Kadastro 2 50
Kemah Meslek Yüksekokulu
103650551 Bankacılık ve Sigortacılık 3 50
103651055 Bankacılık ve Sigortacılık (Uzaktan Öğretim) 3 50
103690070 Raylı Sistemler Makinistliği 3 50
103690083 Bilişim Güvenliği Teknolojisi 3 50
103651107 Sağlık Kurumları İşletmeciliği 3 50
103690057 Spor Yönetimi 3 50
Kemaliye Hacı Ali Akın Meslek Yüksekokulu
103651019 Laborant ve Veteriner Sağlık 7 50
103650833 Mimari Restorasyon 3 50
103690079 Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği 5 50
Meslek Yüksekokulu
103650675 Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi 5 50
103650842 Bilgisayar Programcılığı 10 50
103650684 Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı 5 50
103650039 Elektrik 5 50
103650075 Harita ve Kadastro 5 50
103650903 İç Mekân Tasarımı 5 50
103650463 İnşaat Teknolojisi 5 50
103650481 Lojistik 5 50
103650093 Makine 5 50
103650912 Moda Tasarımı 5 50
103650375 Muhasebe ve Vergi Uygulamaları 5 50
103690060 Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği 5 50
103650939 Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri 10 50
103650921 Uçak Teknolojisi 5 50
Refahiye Meslek Yüksekokulu
103650648 Posta Hizmetleri 10 50
103650524 Raylı Sistemler Elektrik ve Elektronik 10 50
103650303 Raylı Sistemler İşletmeciliği 10 50
103650887 Raylı Sistemler İşletmeciliği (Uzaktan Öğretim) 10 50
103650418 Raylı Sistemler Yol Teknolojisi 10 50
Refahiye Bahar Yıldırım Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
103690068 Çocuk Gelişimi 10 50
103690067 Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik 10 50
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
103650657 Acil Durum ve Afet Yönetimi 10 50
103690069 Ağız ve Diş Sağlığı 10 50
103690084 Anestezi 10 50
103650321 Çocuk Gelişimi 10 50
103690058 Eczane Hizmetleri 10 50
103650975 Evde Hasta Bakımı 10 50
103651091 İlk ve Acil Yardım 10 50
103650339 Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik 10 50
103690085 Tıbbi Görüntüleme Teknikleri 10 50
Tercan Meslek Yüksekokulu
103650533 Bilgisayar Programcılığı 2 50
103650224 Elektrik 2 50
103651046 İş Sağlığı ve Güvenliği 2 50
103650966 Sosyal Hizmetler 2 50
Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu
103650896 Aşçılık 10 50
103690061 Turist Rehberliği 10 50
103650348 Turizm ve Otel İşletmeciliği 10 50
Üzümlü Meslek Yüksekokulu
103650603 Bilgisayar Programcılığı 10 50
103690086 İç Mekân Tasarımı 10 50
103650727 Maliye 10 50
103651073 Sivil Savunma ve İtfaiyecilik 10 50

 

 

TABLO 2A

ERZİNCAN BİNALİ YILDIRIM ÜNİVERSİTESİ

ULUSLARARASI ÖĞRENCİ KABULÜNDE KULLANILAN

SINAVLAR VE TABAN PUANLARI

Sınavın Adı Açıklama En Düşük Puan En Yüksek

Puan

Sınavın Türü ve Geçerlilik Süresi
(*) ÜYYÖS Üniversitelerin Yaptığı Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (Üniversitemiz senatosunca kabul gören) Temel Öğrenme Becerileri Testinde en az 40 100 Üniversite Giriş Sınavı (2 yıl geçerli)
(**) Ortaöğretim Not Ortalaması (Lise Diploması Notu) Ortaöğretim (lise) not ortalaması Ülkelerinin eğitim sisteminde Lise Bitirme Sınavı niteliğinde sınav uygulaması olmayan adaylar için Ortaöğretim başarı notunun yüzlük sistemdeki karşılığı 60 100 Lise not ortalaması, süresiz
SAT I Scholastic Assessment Test

 

En az TOPLAM puan 1000 1600 Üniversite Giriş Sınavı (2 yıl geçerli)
 

 

ve en az MATEMATİK puanı 600 800
TQDK Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Sınav Merkezi Tarafından Yapılan Merkezi Sınav İki aşamalı sınavdan alınan puanların toplamı 300 700 Üniversite Giriş Sınavı (2 yıl geçerli)
TAWJIHI Ürdün ve Filistin’de yapılan Tawjihi sınavları Fen dalında (Scientific Stream) tüm derslerden alınan sınav not ortalaması en az 70 100 Lise bitirme sınavı süresiz
ACT American College Test Matematik, Fen (Science Reasoning) ve toplam (Composite) en az

 

21 36 Üniversite Giriş Sınavı (2 yıl geçerli)
LÜBNAN BAKALORYA  

 

Lübnan’da yapılan Bakalorya sınavı (Baccalaureate Libanais)

 

Başvurulan bölümle ilgili sınavdan alınan sınav notu ortalaması en az (20’lik sistemde ise) 13 20 Lise bitirme sınavı süresiz
Başvurulan bölümle ilgili sınavdan alınan sınav notu ortalaması en az (100’lük sistemde ise) 65 100
IB Uluslararası Bakalorya (International Baccalaureate) Diploma notu en az 28 42 Lise bitirme sınavı süresiz
GAOKO Çin Halk Cumhuriyeti’nde yapılan Üniversite Giriş Sınavı Başvurulan programın puan türünde en az 500 750 Üniversite Giriş Sınavı (2 yıl geçerli)
SURİYE BAKALORYA Suriye’de yapılan Al-Shahada-Al Thanawiyya (Baccalaureate) Sınavı Fen dalında (Scientific Stream) en az 185 240 Lise bitirme sınavı süresiz
 

 

Sosyal dalda en az 170 240
FRANSA BAKALORYA Fransız Bakaloryası (French Baccalaureate) Diploma notu en az 10 20 Lise bitirme sınavı süresiz
ABITUR  Alman Bakaloryası En fazla 4 / en yüksek not 1 4 1 Lise bitirme sınavı süresiz
DIPLOME DEBİRESTAN ve PİŞDANEŞGAHJ İran’da lise diploma notu Ortalaması en az 15 20 Lise bitirme sınavı süresiz
 

 

Pişdaneşgahi bitirme notu en az 15 20
Kazakistan UÜT Kazakistan Ulusal Üniversite Testi En az 70 120 Üniversite Giriş Sınavı (2 yıl geçerli)
LİBYA BAKALORYA Libya’da yapılan Al-Shahada-Al Thanawiyya (Baccalaureate) Sınavı Fen dalında (Scientific Stream) en az 190 240 Lise bitirme sınavı süresiz
 

 

Sosyal dalda en az 185 240
MATURA Matura derecesi 4 (Geçilir) / en yüksek not 1 4 1 Lise bitirme sınavı süresiz
GCE (A LEVEL) SINAVI General Certificate Education En az biri başvurulan programla ilgili olmak üzere en az 3 konuda A seviyesi 3 5 Lise bitirme sınavı süresiz
NVQ National Vocational Qualification Seviye 3 5 Ulusal Mesleki Sınav (2 yıl geçerli)
TÜBİTAK TÜBİTAK’ın tanıdığı ve katıldığı Uluslararası Bilim Olimpiyatlarında Altın, Gümüş, Bronz Madalyaya sahip 3 1 Süresiz

 

TABLO 2B

ERZİNCAN BİNALİ YILDIRIM ÜNİVERSİTESİ

 ULUSLARARASI ÖĞRENCİ

KABULÜNDE KULLANILAN SINAV

PUANLARININ EŞDEĞERLİKLERİNDE KULLANILACAK DÖNÜŞÜM TABLOSU

SINAVIN KISA ADI  AÇIKLAMA EŞDEĞERLİK HESAPLAMASI**
EBYÜ-YÖS 40+1*(başvuru puanı-40)
ÜYYÖS 40+1*(başvuru puanı-40)
Ortaöğretim Not Ortalaması (Lise Diploması Notu) 40+1,5*(başvuru puanı-60)
SAT I 40+0,1*(başvuru puanı-1000)

40+0,3*(başvuru puanı-600)

TQDK 40+0,15*(başvuru puanı-300)
TAWJIHI 40+2*(başvuru puanı-70)
ACT 40+4*(başvuru puanı-21)
Lübnan Bakalorya Sınav notu ortalaması (20’lik) 40+8,5*(başvuru puanı-13)
Sınav notu ortalaması (100’lük) 40+1,7*(Başarı Puanı-65)
IB 40+4,28571428571429*(başvuru puanı-28)
GAOKO 40+0,24*(başvuru puanı-500)
 

Suriye Bakalorya

Fen dalında (Scientifıc Stream) 40+1,09*(başvuru puanı-185)
Sosyal dalda 40+0,857142857142857*(başvuru puanı-170)
Fransa Bakalorya 40+6*(başvuru puanı-10)
ABITUR 40-20*(başvuru puanı-4)
Diplome Debirestan ve Pişdaneşgahi 40+12*(başvuru puanı-15)
Kazakistan Ulusal Üniversitesi Testi 40+1,2*(başvuru puanı-70)
Libya Bakalorya Fen dalında

(Scientifıc Stream)

40+1,2*(başvuru puanı-190)
Sosyal dalda 40+1,09*(başvuru puanı-185)
MATURA 40+-20*(başvuru puanı-4)
GCE (A LEVEL) Sınavı 40+30*(başvuru puanı-3)
NVQ 40+30*(başvuru puanı-3)
TÜBİTAK 40+-30*(başvuru puanı-3)

* İhtiyaç duyulduğu takdirde virgülden sonraki 2 ya da 3 basamaktan sonra yuvarlama işlemi yapılabilir.

** Hesaplanan puanlar ağırlık katsayısı ile çarpılacaktır. Ağırlık katsayısı EBYU-YÖS için 1,00, diğer üniversite YÖS sınav puanları için 0,9; diploma notu için 0,8 ve diğer ülke sınavları için de 0,7 olarak alınacaktır.

[1]5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 7. Maddesinde “(1) Türkiye içinde veya dışında Türk vatandaşı ana veya babadan evlilik birliği içinde doğan çocuk Türk vatandaşıdır.” hükmü bulunmakta olup, yurt dışından kabul kontenjanlarına başvuracak adayların Türk Vatandaşlığı Kanunu’nu incelemelerinde yarar bulunmaktadır.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email