2020-21 Uluslararası Öğrenci Kabul Yönergesi

T.C.

ERZİNCAN BİNALİ YILDIRIM ÜNİVERSİTESİ

Önlisans-Lisans Düzeyinde

Uluslararası Öğrenci Kabulü Yönergesi

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi bünyesindeki birimlerin önlisans ve lisans düzeyindeki diploma programlarına uluslararası öğrenci kabulüne ilişkin esasları belirlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönerge (Avrupa Birliği, Ulusal Destek Programları Mevlâna ve benzeri değişim programları dışında) uluslararası öğrenci kabulüne ilişkin esasları kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönerge Türkiye’de Öğrenim Gören Uluslararası Öğrencilere ilişkin 2922 sayılı Kanunun 3’üncü maddesi, 2547 sayılı Kanun’un 45/f maddesi ve 6287 sayılı Kanun’un 14/f maddesi ile Yükseköğretim Genel Kurulu’nun Yurtdışından Öğrenci Kabulüne İlişkin Esaslarına dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönergede geçen;

  1. a) Birim: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi bünyesindeki Fakülteler, Yüksekokullar, Meslek Yüksekokulları ve Devlet Konservatuarını,
  2. b) KKTC: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni,
  3. c) Uluslararası Öğrenci Kabul Komisyonu: Her yıl başvuru kılavuzunu hazırlamak ve uluslararası öğrenci alımı sürecini yürütmekle sorumlu komisyonu (bundan sonra komisyon olarak anılacaktır)

ç) Komisyon Başkanı: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Ofisi Koordinatörünü,

  1. d) Kurum Koordinatörü: Rektör tarafından Uluslararası öğrenci iş ve işlemlerini koordine etmek üzere görevlendirilen ilgili Rektör Yardımcısını,
  2. e) Program: Önlisans ve Lisans düzeyindeki diploma programını,
  3. f) Rektör: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörünü,
  4. g) EBYU: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesini
  5. h) Senato: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Senatosunu,

ı)TÖMER: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Türkçe ve Yabancı Dil Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğünü,

  1. i) Üniversite Yönetim Kurulu: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Yönetim Kurulunu,
  2. k) YÖK: Yükseköğretim Kurulunu,
  3. l) Başvuru Kılavuzu: Başvuru usulü, başvuru şartları, kontenjan sayısı, öğrenci kabulünde kullanılabilecek sınav / mezuniyet belgeleri ve değerlendirme usulünü kapsayan her başvuru dönemi komisyonun çalışmaları ve senatonun onayı ile yayınlanan kılavuzu

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM
Uluslararası Öğrenci Kabul Sürecine İlişkin Esaslar

Kontenjanların Belirlenmesi

MADDE 5- (1) Yurtdışından veya yabancı uyruklu öğrenci kabul edecek birimlerin ön lisans ve lisans düzeyindeki birinci (örgün) öğretim, ikinci öğretim, uzaktan eğitim ve açık öğretim programlarına ayrılacak kontenjan ile özel koşullar Senato kararıyla belirlenir.

  • Senato kararı ile belirlenen kontenjan her eğitim-öğretim yılında ilgili tarihte YÖK’e bildirilir. YÖK’ten gelen onay veya değişiklik bilgisine göre o eğitim-öğretim yılına ait kontenjan belirlenir. Senato, belirlenen kontenjanların ne şekilde kullanılacağına karar verir.
  • Yurtdışından veya yabancı uyruklu öğrenci kabulü için bir programa ayrılan kontenjana başvuru olmaması veya kontenjanın dolmaması halinde, dolmayan ya da başvuru olmayan kontenjanlar, Üniversitenin talebi halinde, dolmayan ve başvuru olmayan kontenjanların Hukuk, Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık programları dışındaki diğer programlar için diğer program kontenjanlarına senato tarafından aktarılabilir. Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Hukuk programlarında ise Yükseköğretim Yürütme Kurulu Kararı ile aktarılabilir.

Başvuru Kılavuzunun Yayınlanması

MADDE 6- (1) Komisyon her yıl mayıs ayının son işgününe kadar başvuru kılavuzunu hazırlayarak senatonun onayına sunar.

Başvuruların Alınması

MADDE 7- (1) Uluslararası öğrenciler ile ilgili başvuru, kesin kayıt, ek yerleştirme tarihleri, varsa özel koşul ve açıklamalar ile başvuru şekli her yıl başvuru döneminde Üniversite tarafından yayınlanacak olan başvuru kılavuzunda ilan edilir.

(2) Başvuruların, kılavuzda belirtilen tarihlerde yapılması gereklidir.

(3) Başvurunun kabul edilmesi için başvuru kılavuzunda istenen şart ve bilgilerin tam ve eksiksiz beyan edilmesi gerekmektedir.

(3) Beyana aykırı bulunan ya da ilanda belirtilen şartlara uygun olmayan başvurular kabul edilmez.

Başvuru Yapabilecek Adaylar

MADDE 8- (1) EBYÜ tarafından ilan edilen programlara, başvuru kılavuzunda belirtilen asgari koşulları sağlamak şartı ile lise son sınıfta okuyan ya da mezun durumunda bulunan adaylar başvurabilir.

  1. a) Lise son sınıfta olmaları ya da mezun durumda bulunmaları koşuluyla;

1) Yabancı uyruklu olanların,

2) Doğumla Türk vatandaşı olup da İçişleri Bakanlığı’ndan Türk vatandaşlığından çıkma izni

almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ile Türk vatandaşlığını kaybedenlere talepleri halinde verilen mavi kart sahibi olduklarını belgeleyenlerin, (5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 7. Maddesinde “(1) Türkiye içinde veya dışında Türk vatandaşı ana veya babadan evlilik birliği içinde doğan çocuk Türk vatandaşıdır.” hükmü bulunmakta olup, yurt dışından kabul kontenjanlarına başvuracak adayların Türk Vatandaşlığı Kanunu’nu incelemelerinde yarar bulunmaktadır.)

3) Yabancı uyruklu iken sonradan kazanılan vatandaşlık ile TC vatandaşlığına geçenlerin / bu

durumdaki çift uyrukluların.

*4)         a) 01/02/2013 tarihinden önce yurtdışında ortaöğretime devam eden TC uyruklu öğrencilerden ise ortaöğretiminin (lise) son üç yılını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanların (ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkedeki MEB nezdinde açılmış olan Türk okullarında tamamlayanlar dahil) yurt dışından öğrenci kabul kontenjanlarına başvuru yapabileceğine”

  1. b) 01/02/2013 tarihinden sonra yurt dışında ortaöğretime başlayan adayların yurt dışından kabul kontenjanlarına ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanların (ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkedeki MEB nezdinde açılmış olan Türk okullarında tamamlayanlar dahil) başvuru yapabilmelerine,

5) KKTC uyruklu olup; KKTC’de ikamet eden ve KKTC’de ortaöğrenimini (lise) tamamlayan GCEAL sınav sonuçlarına sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacakların, başvurularının kabul edilmesi,

  1. b) Adaylardan

1) T.C. uyruklu olup ortaöğreniminin (lise) tamamını Türkiye’de veya KKTC’de tamamlayanların,

2) K.K.T.C. uyruklu olanların (ortaöğreniminin tamamını (lise) K.K.T.C liselerinde bitirip GCE AL sonucuna sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacaklar hariç),

*3) a maddesinin 2 numaralı bendinde tanımlanan doğumla ilk uyruğu T.C. olan çift uyrukluların, (a maddesinin 4 numaralı bendindeki şartları sağlayanlar hariç)

4) Uyruğundan birisi K.K.T.C. olan çift uyrukluların (ortaöğreniminin (lise) tamamını KKTC

liselerinde bitirip GCE AL sonucuna sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacaklar hariç),

5) Türkiye’deki büyükelçilikler bünyesinde bulunan okullar ile Türkiye’de bulunan yabancı liselerde öğrenimlerini gören T.C uyruklu olan veya a maddesinin 2 numaralı bendinde tanımlanan doğumla ilk uyruğu T.C olan çift uyrukluların başvurularının kabul edilmemesi

Başvuruda Kabul Edilecek Sınav Türleri ve Taban Puanlar

MADDE 9- (1) Başvuruda kabul edilecek sınavlar ve puanlar başvuru kılavuzunda yayınlanır. Senato her yıl yayınlanacak olan başvuru kılavuzunda, ilgili tablolara ilişkin güncelleme yapma hakkını saklı tutar.

  • Adaylar yalnızca o yıl başvuru kılavuzunda kabul edildiğine dair bilgi verilen sınav puanı/diploma notu vb. sonuçlar ile başvurabilirler. Başvurunun değerlendirmeye alınabilmesi için kılavuzda belirtilen asgari şartlara sahip olmak gerekmektedir.

Değerlendirme Süreci

Ön İnceleme ve Yerleştirme

MADDE 10- (1) Üniversitenin yurtdışından veya yabancı uyruklu öğrenci kabulü başvurularını değerlendirme ve yerleştirme işlemleri Komisyon tarafından başvuru kılavuzunda belirtilen koşullara göre yapılır. Kılavuzda belirtilen ilkeler eşliğinde yerleştirme puanları en yüksekten başlayarak sıralanır, puan yüksekliği, tercih sırası ve varsa ülke barajına göre kontenjanlara yerleştirme işlemi tamamlanır. Yerleştirmede esas alınan puanların eşit olması halinde, öncelikle ortaöğretim başarı puanı yüksek olan, tekrar eşitlik olması halinde ise yaşı küçük olan aday tercih edilir.

  • Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan bölümlere başvuran adayların yukarıda belirtilen genel koşullara ilave olarak ilgili birimce yapılacak Özel Yetenek Sınavı’nda başarılı olmaları gerekir. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlara başvuran adayların, başvurularının değerlendirilmesi ve yerleştirme işlemleri; özel yetenek sınavı puanı ve tercih sırası esas alınarak belirlenir. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlarda başvuruların değerlendirilmesi ve yerleştirme işlemi, ilgili birim tarafından yapılır.
  • Kılavuzda belirtilen başvuru koşullarını sağlamış olmak, programa yerleştirilme hakkı kazandırmaz.
  • Başvuru koşullarını taşımadığı tespit edilen adayların başvuruları değerlendirmeye
    alınmaz.
  • Mükerrer başvuru yaptığı tespit edilen adayın ise ilk başvurusu dikkate alınır.

Sonuçlarının Açıklanması ve Kayıt

MADDE 11- (1) Yerleşen adayların listesi ile kabul mektubunun nasıl temin edileceğine ilişkin bilgiler üniversitenin ilgili internet adresinde ilan edilir. Söz konusu ilan adaylara tebliğ niteliğinde olup, adreslerine ayrı bir bildirim yapılmaz. Ardından itiraz süresi tanınır. İtirazların değerlendirilmesinin ardından nihai sonuçlar yayınlanır.

  • Kayıtlar Üniversite tarafından ilan edilen tarihlerde ve ilan edilen kayıt bürolarında yapılır. Süresi içinde kaydını yaptırmayanlar, kayıt hakkını kaybetmiş sayılırlar.
  • Kayıt için gerekli belgeler sonuçlarla birlikte Üniversite tarafından ilan edilir.
  • Kesin kayıt işlemlerinin nasıl yapılacağı ve gerekli belgeler, başvuru kılavuzunda yayınlanır.

Ek yerleştirme

MADDE 12- (1) Kesin kayıt işlemleri sonucunda boş kalan kontenjanlar için ek yerleştirmeler yapılabilir. Ek yerleştirmelerden sonra yerleşen öğrencilerin kesin kayıtları bu yönergenin 11. Maddesi uyarınca yapılır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler

Eksik veya Sahte Belge ile Başvuru ve Kayıt

MADDE 14- (1) Başvuru, yerleştirme ve kayıt sürecinde tahrif edilmiş, sahte, eksik ve yanlış belge sunanların kesin kayıtları yapılmış olsa bile tespit edilmesi durumunda kaydı silinir. Mevzun olması durumunda diploması iptal edilir.

Öğrenim Ücreti ve Geçim Güvencesi Miktarı

MADDE 15 – (1) Yurt dışından kabul edilecek öğrencilerden Cumhurbaşkanlığı Kararı ile her yıl tespit edilen asgari ve azami sınırlar içinde kalmak kaydıyla Üniversite Yönetim Kurulu tarafından belirlenen ve Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen miktarda öğrenim ücreti alınır. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlara yerleşen adaylardan özel yetenek sınavında başarılı olup kesin kayıt yaptırması durumunda öğrenim ücreti alınacaktır.

(2) Üniversiteye yurt dışından başvuracak olanların, ülkemizde yükseköğretimlerini sürdürmeyi sağlayacakları miktarda maddi imkânlarının olduğunu geçim güvencesi olarak belgelemeleri gerekir. Geçim güvencesinin miktarı ve belgelendirilme şekli Üniversite tarafından belirlenerek, başvuru kılavuzunda ilan edilir.

Komisyonlar ve Yetkilendirilmeleri

MADDE 16 – Komisyon: Komisyona EBYU Uluslararası İlişkiler Ofisi Koordinatörü Başkanlık eder. Komisyon üyeleri, komisyon başkanının önerisi üzerine kurum koordinatörünün onayı ile belirlenir.

Hüküm Bulunmayan Haller

MADDE 17- (1) Bu Yönergede hüküm bulunmayan hallerde, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ile diğer mevzuat hükümleri uygulanır. Hakkında hüküm bulunmayan hallerde komisyonunun alacağı karar uygulanır.

Yürürlük

MADDE 18 – (1) Bu Yönerge, Senatonun kabul tarihinde yürürlüğe girer.

Yürürlükten Kaldırılan Yönerge

MADDE 19- (1) Bu Yönerge ile; 13/06/2017 tarih ve 07/13 sayılı “Yurtdışından veya Yabancı Uyruklu Öğrenci Kabulü Yönergesi” yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürütme

MADDE 20– (1) Bu Yönerge hükümlerini Rektör yürütür.

Senato Karar Tarihi:

Senato Karar Sayısı :

 

Yönergeyi buradan pdf formatında indirebilirsiniz

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email