Genel Bilgiler
Öğrenim Hareketliliği: Faaliyet, yükseköğretim kurumunda kayıtlı öğrencinin, öğreniminin bir bölümünü kurumlararası anlaşma ile ortak olunan yurtdışındaki yükseköğretim kurumunda gerçekleştirmesinden ibarettir.
Mücbir sebepler dışında asgari süre tamamlanmadan öğrencilerin geri dönmesi halinde, faaliyet geçersiz sayılır ve hibe ödenmez.
Öğrencilere yurtdışında geçirdikleri faaliyet süreleri boyunca yurtdışında olmalarından kaynaklanan masraflarının bir bölümünün karşılanmasını sağlamak üzere hibe desteği verilmektedir. Hibeler, öğrencilerin faaliyetle ilgili masraflarının tamamını karşılamaya yönelik değil, yalnızca katkı niteliğindedir.
Öğrenciler, istedikleri takdirde hibe almaksızın faaliyetlere katılabilirler.
Erasmus Öğrenim Hareketliliği Başvuru Şartları
Faaliyete katılacak öğrencilerin yükseköğretim kurumunda bir diploma programına kayıtlı olması gerekir.
En az birinci sınıf öğrencisi olmak ve en az bir akademik yarı yılı tamamlamış olmak şartı vardır. (Hazırlık Sınıfı öğrencileri başvuruda bulunamaz)
Erasmus Öğrenim hareketliliğine başvuracak öğrencilerin, faaliyetin gerçekleşeceği yarıyılda (Güz/Bahar) en az 30 AKTS ders yükünün bulunması gerekmektedir.
Faaliyet süresi, her bir öğrenim kademesi için ayrı ayrı geçerli olmak üzere 2 ilâ 12 ay arasında bir süre (1, 2 veya bazı ülkelerin sistemlerine göre 3 dönem) olabilir.
Lisans öğrencisi için en az 2.20/4.0 akademik ortalaması; lisansüstü veya Doktora öğrencisi için en az 2.5/4.0 akademik ortalamasının olması gerekmektedir.
Mevcut öğrenim kademesi içerisinde daha önce hareketlilik faaliyetlerinden yararlanmışsa yeni faaliyetle beraber toplam sürenin 12 ayı geçmemesi gerekmektedir.
Son sınıf öğrencileri mezuniyet sonrası için yalnızca Erasmus staj hareketliliğine başvurabilir.
Staj Hareketliliği: Öğrenciler, yurtdışındaki bir işletmede, bir araştırma enstitüsünde, bir laboratuvarda, bir kuruluş ya da ilgili başka bir çalışma yerinde staj faaliyeti gerçekleştirebilir. Yurtdışındaki stajlar, her eğitim kademesindeki çalışmalar ve yeni mezunlar için desteklenmektedir.
Staj yapmaya uygun kurum/kuruluşlar hangileridir?
Ev sahibi kurum/kuruluş aşağıdaki seçeneklerden bir tanesini karşılamalıdır:
– Erasmus Üniversite Beyannamesine (ECHE) sahibi bir Yükseköğretim Kurumu;
– İşgücü piyasasında veya eğitim, öğretim ve gençlik alanlarında faaliyet gösteren herhangi bir kamu kurum/kuruluşu ya da özel kurum/kuruluş.
Örneğin, bu tür bir kurum/kuruluş:
– Küçük, orta veya büyük ölçekli özel ya da kamusal kurum veya kurum/kuruluş (sosyal girişimler de dâhil)
– Yerel, bölgesel veya ulusal seviyede bir kamu kurum/kuruluşu
– Ticaret odaları, esnaf/meslek dernekleri ve sendikalar da dâhil olmak üzere, bir sosyal ortak veya çalışma hayatının diğer bir temsilcisi
– Araştırma enstitüsü
– Vakıf
– Okul/enstitü/eğitim merkezi (herhangi bir seviyede, okul öncesi eğitimden lise ve sonrası eğitim alanında faaliyet gösteren kurum/kuruluşlar ile (mesleki eğitim ile yetişkin eğitimi dâhil)
– Kâr amacı gütmeyen kurum/kuruluş, dernek, STK
– Kariyer rehberliği, mesleki danışmanlık ve bilgilendirme hizmetleri sunan kurum/kuruluşlar
Hangi kuruluşlar Erasmus+ staj faaliyeti için uygun değildir?
Aşağıdaki kuruluşlar Erasmus+ staj faaliyeti için uygun değildir:
– Uzmanlaşmış ajanslar da dâhil AB kuruluşları ve diğer AB kurumları
– Ulusal ajanslar gibi AB programlarını yöneten kuruluşlar (muhtemel bir çıkar çatışmasını ve/veya çifte fonlamayı önlemek adına)
Erasmus Staj Hareketliliği Başvuru Şartları
Staja gitmeden önce öğrencilerin, Sağlık Sigortası, Kaza Sigortası ve Mesuliyet Sigortası yaptırmaları gerekmektedir.
Öğrencinin yurtdışına çıkış işlemleri, yurtdışında kalınacak yer temin edilmesi, pasaport ve vize işlemleri öğrencinin sorumluluğundadır.
Staj faaliyeti, öğrenim süresi içerisinde her sınıfta ve öğrenim programlarının son sınıflarındaki öğrenciler mezun olduktan sonraki 12 ay içerisinde gerçekleştirilebilir.
Yükseköğretim kurumunda ders takibi, staj olarak kabul edilmez.
Mezuniyet sonrası gerçekleştirilecek staj faaliyetinde başvurunun öğrenci mezun olmadan önce (hâlihazırda öğrenciyken) yapılmış olması gerekir. Mezun olmuş öğrenciler başvuruda bulunamaz.
Mezuniyet sonrası staj hareketliliği, mezuniyet tarihinden itibaren 12 ay içinde tamamlanmış olmalıdır.
Detaylı bilgi ve sorular için: erasmus@erzincan.edu.tr