KA171 Projesi Nedir?
Erasmus KA171 programı, KA131 programına benzeyen ancak farklı noktalarının bulunduğu bir diğer değişim projesidir. KA171 ve KA131’in ayrıştığı temel nokta ortaklık kurulan ülkelerdir. KA131 dahilinde Erasmus program ülkeleriyle (27 AB üye ülkesi, İzlanda, Lihtenştayn, Norveç, Makedonya, Türkiye, Sırbistan dahil) iş birliği kurulabilirken KA171 kapsamında ortak ülkeler başlığı altında dünyanın farklı coğrafyalarından ülkelerle iş birliği tesis edilebilmektedir. KA171 projesi, üniversitelerin karşılıklı bölüm ve kontenjan anlaşmasına dayanarak gerçekleştirilmektedir. Öğrenim hareketliliğinde asgarî süre 3 tam ay, azamî süre 12 tam aydır.
KA171 projeleri Yükseköğretim öğrencilerine diğer bir ülkede öğrenme, eğitim alma imkânı sunarken, akademik ve idari personele ise diğer bir ülkede ders verme ya da eğitim alma imkânı sunmaktadır. KA171 projelerinde Ortak Ülkeler ile öğrenci hareketliliği öğrenim faaliyeti olarak gerçekleşebilmekte olup staj faaliyeti kapsam dışında bırakılmıştır. KA171/KA107 projesi; program ülkeleri ile “ortak ülke” olarak adlandırılan ülkeler arasında yükseköğretim öğrenci ve personeline öğrenme ya da mesleki deneyim edinme imkânı sunan bir Erasmus+ projesi türüdür. ICM (International Credit Mobility) olarak da adlandırılan proje eski adıyla KA107 Projesi olarak da bilinmektedir.
Hangi Ülkeler Programla İlişkili Olmayan Üçüncü Ülkeler (Ortak Ülkeler) Arasında Yer Alır?
AB üyesi 27 ülke (Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, GKRY, Hırvatistan, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, Yunanistan) ve AB üyesi olmayan program ülkeleri (İzlanda, Lihtenştayn, Makedonya, Norveç, Sırbistan ve Türkiye) dışında kalan neredeyse tüm ülkeler “Ortak Ülkeler” olarak adlandırılmaktadır. KA171 proje başvurusu yapılırken, hareketlilik gerçekleştirmek istenen ülkeler belirtilerek başvuru formunda talep edilen bilgiler sağlanır.
KA171 Faaliyetin Amacı Nedir?
Faaliyetin temel amacı yükseköğretim öğrencilerinin kişisel gelişimlerini ve istihdam edilebilirliklerini desteklemek, yükseköğretim kurumlarında çalışan personelin mesleki gelişimini desteklemek ve yükseköğretim kurumlarının kapasitelerini ve uluslararası boyutunu geliştirmek olarak belirlenmiştir. Buna ek olarak; faaliyet, bilgi-beceri ve davranış gibi yeterliliklerin edinilmesi konusunda bireylerin desteklenmesi, yabancı dil alanındaki yetkinliğin güçlendirilmesi, farklı kültür ve ülkeler hakkında farkındalığının ve anlayışın arttırılması, Avrupa vatandaşlığı duygusunun geliştirilmesi, uluslararası iletişim ağlarının oluşturulması, yurt dışında geçen öğrenim dönemlerinde kazanılan yeterliliklerin tanınmasının sağlanması gibi amaçlara da hizmet edecek şekilde tasarlanmıştır.
KA171 Faaliyeti Kapsamındaki Hareketlilik Türleri Nelerdir?
Bu faaliyet altında iki tür hareketlilik bulunmaktadır:
Öğrenci Hareketliliği: Ülkemizden programla ilişkili olmayan üçüncü ülkelere, programla ilişkili olmayan üçüncü ülkelerden ülkemize yükseköğretim öğrencilerinin öğrenim ve staj yapma amacı ile hareketliliğidir.
Personel Hareketliliği: Akademik personelin programla ilişkili olmayan üçüncü ülkelerde bir yükseköğretim kurumunda ders vermesi ve akademik/idari personelin programla ilişkili olmayan üçüncü ülkelerde bir yükseköğretim kurumunda eğitim alması faaliyetidir.
Proje ve faaliyet süresi ne kadardır?
Proje süresi 24 ya da 36 ay olabilir. Faaliyetin süresi; öğrenci faaliyetleri için 2 aydan 12 aya kadar; personel faaliyetleri için 5 günden 2 aya kadar olabilir.
Ayrıntılı bilgi için lütfen tıklayınız.
KA171 projesine ilişkin belgelere ulaşmak için lütfen tıklayınız.